Najčešće nadijevana osobna imena u Zagrebu u 2016. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Hrvatske? Na osnovu posljednjih zvaničnih rezultata Odsjeka za informiranje grada Zagreba već imamo preliminarne rezultate za 2016. godinu.

Ako Vas zanima koja imena su se našla na listi popularnosti u prvih 100, ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Zagrebu u 2016. godini. Klikom na ime imate pristup podrijetlu i značenju svakog ovog imena.

 

 

NAJČEŠĆA MUŠKA IMENA U ZAGREBU 2016.

značenje imena Zagreb

Top lista najčešćih imena u Zagrebu ove godine se nije znatno promijenila u odnosu na prošlu godinu. Josip je pao sa 9. pozicije na 14. i ustupio svoje mjesto Mateji, koji je ovo godine zaslužno zauzeo svoje mjesto u vodećoj desetorci. Matej se tako ove godine našao na 6. mjestu najpopularnijih imena za dječake u Zagrebu. Ostala imena na top 10 listi imena za dječake su manje više ista kao i prošle godine.

No ako uporedimo 10 najčešćih imena za dječake sa top listom iz 2010. godine, možemo uočiti promjene trenda. Luka je i 2010. bio najčešće davano ime dječacima i na samom vrhu liste je već više od jedne decenije te slobodno možemo reći da je Luka osvijetlio deceniju. Naime Luka je ime grčkog podrijetla izvedeno od grčke riječi "luks" (grč: Λουκάς) što znači "svjetlost, svjetleći".

Na drugom, i trećem mjestu ove godine su se našli David i Jakov. Ova dva imena do 2010. nisu bili ni među prvih 20 imena. Koja su muška imena u Zagrebu bila najomiljenija od 1900. do 2010. možete više pročitati ovdje.

Najveći pad popularnosti u odnosu na 2010. je doživio Dominik, koji je sa 8. mjesta pao na 25. mjesto ove godine.

 

 

NAJČEŠĆA ŽENSKA IMENA U ZAGREBU 2016.

značenje imena Zagreb

Marija je sa 9. mjesta pala na 17. i svoj mjesto u vodećem timu ustupila Dori koja je sa 16. dospjela na 10. mjesto i tako se našla u top 10 najčešće davanih imena djevojčicama ove godine u glavnom gradu Hrvatske.

Ostalih 9 imena za djevojčice su malo ispremještali mjesta ali nije bilo nikakvih oveših promijena u ukusu i načinu imenovanja u odnosu na prošlu godinu, pa su stim redosljedom Mia, Lucija, Ema i Ana i ove godine zauzele prva četiri mjesta.

Ako se osvrnemo na 2010. godinu vidjećemo da je Mia, koja je ove a i prošle godine na tronu, potpuno novo ime na području grada Zagreba. Naime 2010. ovo ime se nije nalazilo ni među 20 najpopularnijih imena za djevojčice.  Poslije nje najveći uspon u popularnosti bilježimo kod imena Marta.

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom " mea" znači "moja", "samo jedna". Ime je postalo popularno na našim prostorima u posljednjih nekoliko godina, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji i u BiH.

Marta (Martha) je ime hebrejskog porijekla (מרתה Martâ) i zbnači "gosođa" ili "vladarka". U Bibliji je Marta iz Betanije sestra Lazara.

Koja su ženska imena u Zagrebu bila najomiljenija od 1900. do 2010. možete više pročitati ovdje.

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Najpopularnija imena u Splitu 2016. godini »

Najpopularnija imena u Zagrebu u 2015. godini »

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u RS 2016 »

top 100 ženskih imena u BiH 2016 »

top 100 muških imena u BiH 2016 »

top 100 imena u BG 2016 »

 

 

Copyright © Značenje-Imena.com
Loading...