Priča o jednoj Jeleni i njenom divnom imenu

 

Halo, da li mogu da dobijem Jelenu

Kad se moj brat jednom davno zaljubio, onako kako samo student prve godine fakulteta može, sav snen mi je pričao o toj Jeleni i o njenim "belim rukavicama". Na Jeleni je bilo sve nekako blistavo i sjajno kao što to i samo njeno ime kaže, ali moj brat valjda zbog tolike čarolije nije imao hrabrosti da je pozove. A imao je njen broj telefona.

znacenje i popularnost imena Jelena

 

Nakon jednog prijepodneva samoubjeđivanja je skupio hrabrost i okrenuo broj. Javio se Jelenin tata a potom se javila i Jelena. Brat mi je zvučao po malo zbunjeno. I Jelena sa one strane je isto bila zbunjena. Ipak nakon nekoliko minuta razgovora su uspjeli da razjasne da ta djevoka s druge strane žice jeste bila jelena, ali ne ta Jelena koju je on namjeravao pozvati. Moj brat je naime obrnuo posljednje dvije cifre njenog telefonskog broja.

Da li iz ovog možemo zaključiti koliko mnogo Jelena ima u Srbiji?

Jelena vodi ubjedljivo drugo mjesto, a Milica je najčešće žensko ime u Srbiji. Na trećem mjestu je Marija.

Da se moj brat kojim slučajem zvao Dragan nesporazum bio mnogo teže bio riješiv, jer svaka Jelena je sigurno upoznala nekoliko Dragana u svome životu, jer je Dragan najčešće ime u Srbiji.

 

Kud je otišla Jelena?!

Vjerovatno se sjećate koliko je bilo popularno ime Dejan. U generaciji 1970-1980 je ovo bilo najčešće dodjeljivano ime dječaku a danas je skoro nestalo sa scene.

Tako i ime Jelena, iako je pune tri decenije bila na samom vrhu liste (od 1970 do 2000), u posljednjoj deceniji se ne nalazi ni među prvih 10 najpopularnijih imena za novorođene djevojčice. Čini se da neki Luka koji je rođen u periodu od 2001 do 2011 neće doći u situaciju da kao moj brat telefonom dobije Jelenu, ali ne onu pravu.

Ime Jelena je čini se otišlo na zasluženi odmor a potom će se sasvim sigurno vratiti u punom sjaju, kao što i samo njeno ime kaže. I to sa punim pravom, jer Jelena je ruku na srce, divno ime.

 

Značenje imena Jelena

Ime potiče iz grčkog "hele" u značenju "sunčeva svjetlost, sjajna, blistava".

Prema helenskoj legendi to je bilo ime najljepše žene sveta, kćerke Zevsa - Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa.

U Homerovoj Ilijadi je lijepu Jelenu, ženu spartanskog kralja Menelaja ugrabio trojanski princ Paris, sin trojanskog kralja Prijama i zbog toga je vođen dugi i krvavi Trojanski rat.

U kalendar je ušla druga Jelena, supruga rimskog cara Konstantina Velikog, koji je Milanskim ediktom proglasio opštu vjersku tolerancijui time prvi ukinuo progone hrišćana. Zbog toga su Konstantin i Jelena proglašeni za svetitelje.

Od najstarijih pisanih izvora do danas ime Jelena je u raznim oblicima veoma često kod svih hrišćanskih naroda. Od ovog imena izvedena su imena Ela, Elena, Jeka, Jelenica, Jelenka, Jecka, Lela, Lena, Lenka, Lenče i Helena.

Poznajete li Vi neku Jelenu? Ako da, onda podijelite ovaj tekst na njenoj Fejsbuk stranici

Copyright © Značenje-Imena.com
Loading...